Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Buon Natale! Zo wordt Kerst gevierd in Toscane!

Kerst in Toscane, dat zijn bijzondere broden, cake en een oude vrouw die de cadeautjes brengt. Daar kerstmis al vrij magisch is, doen de Italianen er graag nog een schepje bovenop. Bijzonder zijn niet alleen de ontelbare lichtjes die bomen en gebouwen sieren, de gedetailleerde kerststallen en de vele kerstmuzikanten op straat maken een Italiaanse Kerst compleet.

Groot, groter grootst

Eeuwenoude tradities, karakteristieke versieringen en gerechten die niet meer weg te denken zijn uit de kerstvieringen. Kerstmis is uitgegroeid tot het grootste familiefeest in Italië. Met de nadruk op familie. Iedereen komt bij elkaar en nuttigen samen het immense diner. Het liefst rond de kerstboom. Want onder de kerstboom liggen de cadeaus. En daar doen de Italianen niet flauw over. Veel Italiaanse vrouwen lopen na de kerstdagen met extra glimmers om hun nek, pols of vingers.

Over wie de cadeaus gebracht heeft, verschillende meningen nog wel eens. De een praat over de Kerstman, de ander gelooft in La Befana. Een oude vrouw met een bezemsteel. Hoe dan ook, het idee is hetzelfde. “Wie zoet is krijgt lekkers….”

download

Vigilia di Natale – Kerstavond

Kerstavond is dé avond waarop Kerst gevierd wordt. De hele familie komt bij elkaar en geniet van een gigantisch kerstdiner. De avond draait om gezelligheid en de warmte die je elkaar als familie te bieden hebt. Bijzonder is dat er deze avond geen vlees gegeten wordt. Er staat vis op het menu. Volgens de traditie zelfs 7 verschillende soorten. Daarnaast komen er vooral kerstbroden en -cake op tafel. Met lekker veel suiker, rozijnen en stukjes fruit.

Na het diner is het tijd voor de nachtmis. Men gaat naar de kerk of kijkt het op de televisie. De mis wordt natuurlijk opgedragen aan de Paus. Na de mis is Kerst echt begonnen.

1e en 2e kerstdag

Op eerste kerstdag wordt het eetfestijn gewoon voortgezet. Wederom wordt deze dag met familie doorgebracht. Soms wordt er op de televisie gekeken naar de zegening Urbi et Orbi op het Sint Pieterplein in Rome. Tweede kerstdag bestaat niet in Italië. Zij vinden dat je ook best kunt uitbuiken wanneer je weer gewoon aan het werk bent. En er zijn tenslotte andere dingen te doen. De voorbereidingen voor Oud en Nieuw bijvoorbeeld.

De 3 broden die absoluut bij een Toscaanse Kerst horen:

Panforte di Siena

Een stevig en kruidig brood gemaakt van gekonfijt fruit en amandelen. Men eet het als afsluiter van het diner of gewoon lekker bij de koffie. Vroeger was peper het hoofdingrediënt maar dat is in de loop der tijd aangepast naar vanille. Er hangt een lang verhaal aan de oorsprong van het brood en het schijnt zelfs uit de middeleeuwen te stammen.

Panettone

Het ultieme Toscaanse kerstcadeau. In tegenstelling tot de Panforte is een Panettone luchtig en zacht. Perfect te combineren met een glas frisse dessertwijn. Ook dit brood is op basis van vruchten. Bijzonder aan dit brood is dat het heel hoog is. Waarom? Dat weet niemand. Wel vindt men het heel belangrijk dat je helemaal van boven naar beneden snijdt. Niet vergeten dus!

Ricciarelli di Siena

Gemaakt van amandelen (en glutenvrij): Ricciarelli’s. Toscaanse koekjes met een textuur die je zal doen denken aan marsepein. De basis bestaat uit honing, suiker, amandelen en gekonfijte sinaasappel. Inmiddels zijn er vele verschillende soorten verkrijgbaar, maar het originele recept blijft sowieso behouden.

ricciarelli_from_siena-2

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality