Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Twee Franse dorpen met karakter!

Als echte francofiel is het lastig om niet iets te schrijven over Frankrijk. Gelukkig beschikt Charme & Quality over heel wat mooie bestemmingen in la belle France! Als je het geluk hebt om in één van deze karakteristieke Franse vakantiehuizen te mogen verblijven, dan wil je tijdens je verblijf natuurlijk dingen zien, die net zo veel karakter uitstralen als je accommodatie. Een bezoek aan een Frans dorpje (of meerdere dorpjes) is dan een uitstekend idee. In dit blog licht ik twee Franse dorpen met karakter uit!

Bretagne: Rochefort-en-Terre

Deze mystieke regio kent een rijke geschiedenis die nog is terug te zien in de architectuur. Bretagne is een hele lange tijd het strijdtoneel geweest van oorlogen tussen Franse en Engelse koningen. In Bretagne vind je dan ook nog veel Keltische invloeden. Deze komen dus terug in de bouwwerken, maar ook in de taal: het Bretons. Zelfs als je goed Frans spreekt, ga je hier moeite mee hebben!

Vlakbij de ruige kustlijn, in het Zuiden van Bretagne, tussen het groene heuvelachtige landschap, ligt het bloemendorp Rochefort-en-Terre. De naam van het dorp zegt het al, alles is hier van steen: de straatjes, de pleinen en de huisjes. Hoe grauw en kil dit ook klinkt, niets is minder waar. Dit kleine dorpje ademt sfeer! De bewoners zijn zeer gastvrij en vriendelijk en zijn met recht trots op hun dorpje. Door de vele bloembakken aan de balkons en in de straten, is het hier toch lekker kleurrijk. Hier kun je letterlijk achter de geraniums zitten!

In de Romeinse tijd en gedurende de middeleeuwen was dit een welvarend dorp. Dit is terug te zien aan de mooie grote huizen, de kerk en het enorme kasteel dat dateert uit de twaalfde eeuw. Rochefort-en-Terre is dan ook één van de oudste dorpen van Frankrijk en is in 2016 verkozen tot ‘’Village préféré des Français’’. Alles is hier zo ontzettend goed behouden én onderhouden, dat het wel wat weg heeft van een attractiepark. Er zijn dan ook veel activiteiten in het dorp die de ver teruggaande geschiedenis van het dorp laten zien. Zo kun je een pottenbakker aan het werk zien, geheel in middeleeuwse stijl. Hier ga je echt even terug in de tijd!

Twee Franse dorpen met karakter

Bourgogne: Flavigny-sur-Ozerain

In deze beroemde wijnstreek bevinden zich heel wat ‘’Mooiste dorpjes van Frankrijk’’. Flavigny-sur-Ozerain is daar zeker één van. Dit dorpje bevindt zich hoog bovenop een heuvel, tussen Dijon en Auxerre en het bosrijke landschap. De geschiedenis van dit dorp gaat meer dan 2000 jaar terug! In het dorp vind je onder andere: geplaveide straatjes, trappetjes, huizen met houten luiken, herenhuizen en een kerk. De huizen zijn voornamelijk gebouwd van natuursteen. Flavigny-sur-Ozerain is tenslotte een groen dorp: sommige huizen zijn met planten begroeid, anderen hebben weer mooie bloembakken aan het balkon.

Twee Franse dorpen met karakter

Om het dorp heen liggen verschillende riviertjes en rotsen. Dit maakte het dorp een ideale vestingplaats tijdens de Middeleeuwen. De vestingwerken zijn grotendeels nog steeds intact, dus die moet je zeker gaan bekijken! In Flavigny-sur-Ozerain vind je daarnaast nog één van de weinig overgebleven bouwwerken uit de achtste eeuw na Christus, de tijd van Karel de Grote! Het gaat hier om een benedictijnenabdij uit de achtste eeuw die gedurende de Middeleeuwen uitgroeide tot een groot complex met een basiliek en verschillende kloostergebouwen. Bekijk ook zeker de uitbouw (apsis) van de abdij. In dit doolhofje kan je lekker ronddwalen en allerlei karolingische voorwerpen bekijken. De apsis bevindt zich onder één van de kloostergebouwen. Tegenwoordig zit hier de Anijssnoepfabriek gevestigd. Anijssnoepjes zijn het symbool van Flavigny!

Twee Franse dorpen met karakter

Leuk weetje: in dit dorp is een groot gedeelte van de film Chocolat opgenomen. Ja, die met Johnny Depp en Juliette Binoche.

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality