Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Lyon, mes favorites

Lyon, Lyon, Lyon, waar moet ik beginnen?

Twee maanden heb ik in deze stad mogen wonen, Franse les gevolgd op een internationale school, gelogeerd bij het allerliefste Franse gastgezin, gegeten bij de leukste plekjes, alle markten afgestruind en uren gepicknickt in de vele parken van Lyon.

Weet je wat ik doe? Ik geef jullie mijn favorietjes van Lyon, zomaar, un petit cadeau! Van het lekkerste stokbrood, naar de leukste marktkraam, de beste taartjes en straatjes.

Madame Sauccison
Om met mijn allerliefste bezigheid in Frankrijk mee te beginnen, de markt. Iedere dag is er een markt langs de Saône, wat een feest, iedere dag! Op zaterdag is de meest uitgebreide boerenmarkt en op die dag is ook mijn favoriete worstenvrouwtje aanwezig. Oh pardon, Madame Sauccison! Je kijkt je ogen uit op de markt, heerlijk brood, vers fruit en plakken ham liggen voor je klaar. Ze roepen allemaal het allerhardst, maar dan heb je Madame Sauccison. Geloof me, je hoort haar al voordat je uberhaupt op de markt bent. Met rood aangelopen wangen, piekerig haar staat zij stevig in haar rubberen regenlaarzen met in elke hand 3 worsten. “Trois pour 10€, seulement 10€!”. Geen toeters en bellen voor haar kraampje, een rode luifel (matchend met haar wangetjes) en bergen worsten op de tafel. Een rij vormt zich bij haar en er wordt aan de lopende band 3 worsten in ieders boodschappentas gegooid. Prachtig.
Tip: proef de sauccison van wild zwijn (sanglier), en de sauccison met bosbessen (sec myrtilles).

10374218_10152229227019247_2093140751_n imag1851

Baguette ou une flûte?
Na 7 maanden in Frankrijk te hebben gewoond en gewerkt, heb ik een neus ontwikkeld voor echt goed brood. En voor een echt goed stuk brood adviseer ik jullie om een flûte te halen bij boulangerie Chez Jules (7 Rue Octavio Mey, 69005 Lyon). Dit is een Joodse, hippe bakker (handig wanneer op zondag alles gesloten is…). Je kan hier ook lekker zitten voor een petit café, en joh, als je daar toch bent, proef dan ook een van die heerlijke taartjes. De keuze is reuze!
Tip: Je bent nu in de wijk Vieux Lyon. Een bezoekje aan de Basilique de Notre Dame de Fouvriére is absoluut de moeite waard. Wat toeristisch, maar de binnenkant van de kerk en het uitzicht zal je de adem benemen. Neem in plaats van de funiculair, de wandelroute naar boven. Zo, meteen dat taartje verwerkt! Mag je meteen door naar de volgende.

2014-04-12-16-59-01

Tarte au citron chez Maison Lacorne
Vlakbij mijn school zit het kleinste bakkertje ooit (7 Cours Franklin Roosevelt, 69006 Lyon). De winkel is 2 bij 4 meter groot, met 2 lieve oude dametjes achter een ouderwetse kassa en iedere dag rond lunchtijd loopt de rij door tot ver de stoep op. Naast tarte au citron is hier nog veel meer lekkers te krijgen, maar ik heb nooit meer een lekkerdere tarte au citron gehad dan hier. Misschien was het een combi met de ervaring en de goede smaak, dat maakte mij niet uit. Ik was voor die 2 maanden een vaste klant. Dat werd mij bitter(zoet) duidelijk toen een van de lieve dametjes naar mij wuifde en “Á demain!” riep. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik na die 2 maanden met iets dikkere billen thuis kwam…

De leukste en liefste straatjes van Lyon
Uren slenterde ik door Vieux Lyon. De toeristische drukte is gezellig, maar als je een stukje verder loopt richting de église de Saint Georges wordt het een stuk rustiger. Neem de Montée des Épies naar boven en laat je charmeren door de oude poppentheaters, middeleeuwse kroegen en de scheefste deuren die je ooit hebt gezien. Als je het leuk vindt om een stuk te wandelen loop dan via de Montée du Gourguillon naar de Rue des Farges richting de oude abij, l’abbaye Saint Juste. Deze oude abdij is nu een school geworden en daarmee helaas geen bezienswaardigheid (van binnen) meer. Volg de bordjes naar Jardin des Curiosités en ontspan even op dit mooie, rustige plekje met (naar mijn mening) het beste uitzicht van Lyon.

acimg3496 acimg3678 imag1684

L’Épicerie
Letterlijk vertaald, de kruidenier. Simple as that. En dat is het ook. Mijn nummer 1 tentje om te gaan lunchen (2 Rue de la Monnaie, 69002 Lyon). Het interieur hebben ze van verschillende oma’s uit de keuken gepakt en ingericht. Zo schuiven er verschillende mensen aan aan de grote tafel die in het midden staat. Wat er op het menu staat? Brood. En soep, zelfgemaakt. En brood uit de oven. Met allerlei lekkers erop, kaas, worst, paté, honing en noten. Boerenkost. En niet te vergeten: “Un pot du vin rouge s’il vous plait!”

Rue des Marroniers
Wil je ergens uit eten, in de buurt van het centrum maar liever niet de hoofdprijs betalen of de standaard toeristen menu’s eten? Ga naar Rue des Marroniers en laat je ergens binnen kletsen. Dit verstopte straatje ligt vlak achter de Place Bellecour (p.s. magisch uitzicht op de basilisque), heeft het echte authentieke eten van Lyon in de leuke ouderwetse restaurantjes. Lyonaisses zijn echte alles-eters, met name van het varken. Schrik dan ook niet wanneer er een worst met bloed op het menu staat of dat je per ongeluk een salade met varkenspootjes besteld (wat betreft het laatste geval, ik spreek uit ervaring…).

Zo heb je al een goede dag gevuld in Lyon, maar we gaan er natuurlijk van uit dat je minimaal een paar dagen in deze mooie oud Romeinse stad blijft! Nog een paar must do’s en see’s:

– Place des Terraux
– de markt in Croix-Rousse (Place des Tapis)
– ruines van het Gallo-Romeinse theater (Fourviére)
– Peniche le Sirius (pont Wilson) en Flanigans (Opéra) voor een ouderwets goed drankje en dansje.

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

8

Residence Oasi del Viandante

Familie van Staveren, 23 maart 2017

Mooi zwembad!

Ligt aan goede kant van het Comomeer (lange avondzon). Mooi zwembad. Prachtig uitzicht vanaf de berg op het meer. Goed gegeten in restaurant. Tips om te doen: Rondje om het meer rijden en terrasjes pikken. Rondje over het meer varen en genieten van het uitzicht en de vele leuke plaatsjes. Vriendelijke mensen.

Bezocht Residence Oasi del Viandante in september 2016 met gezin.

Bestemming bekijken

Charme & Quality