Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Je vous invite à Sarlat

Bienvenue à Sarlat. Een historische stad in de Périgord Nord, Dordogne, de streek die rijk is aan kastelen, grotten en haar geschiedenis. Graag neem ik je mee de smalle straatjes in en deel ik mijn favoriete plekjes met jou.

De geur van de oude stad

Parkeer bij place des Cordeliers en loop het steile heuveltje af richting het centrum. In de lente kan het vaak s’nachts regenen en overdag schijnt het zonnetje dan weer hard. De grond om je heen is vochtig en door de hitte van de zon ruik je de oude stad om je heen. Langzaam doemt de kern van Sarlat voor je neus op.

Schots en scheve huizen, pandjes, kronkelende straatjes en smalle bochten. Stop eerst bij boulangerie l’Atelier du Gourmand voor een pain de campagne onder je arm. Als echte Fransman sneuvelt het meest krokante stukje van het brood zodra je weer de warme bakker uitloopt.

De oude stenen okergele huizen begroeid met klimop en de marktpleinen omringd door de terrassen ademen de sfeer uit van deze middeleeuwse plek. Het klopt dat Sarlat in de afgelopen 10 jaar flink in het toerisme is gegroeid. Maar sta even stil, kijk iets verder dan de leuke winkels en restaurants. Je ziet het authentieke van de stad wat de gemeente uitstekend heeft weten te bewaren.

Lokale markt

Elke zaterdag stroomt de binnenstad vol met lokale boeren die zelf geperste walnotenolie, gedroogde worsten en verse kazen verkopen op de markt aan de inwoners van Sarlat. Op de Place de la Liberté ben je in het middelpunt van de drukte. Geniet van de wervelende energie om je heen. Het gaat hier puur om goed eten. En het eten van de Périgord is boers, zwaar en heerlijk. Zonder poespas, 3 tot 5 ingrediënten en je bent er. J’adore.

De keuken is sinds de middeleeuwen weinig veranderd, stevige boerenkost bestaande uit eend, paté of cassoulet met een flink glas rode huiswijn van een van de vele familierestaurants. Loop vanuit Place de la Liberté richting de cathedraal Saint-Sacredos. Aan je rechterkant is er een straat die je in moet slaan. Hier bestaat er een wir war van paadjes die zelfs Google maps niet weet. Loop onder de hofjes door, gooi een munt in de oude wensput en laat je hier verleiden door een van de uitnodigende terrassen. En als ik je een tip mag geven: hoe ouderwetser het meubilair, hoe groter de kans is dat oma in de keuken staat en je het echte eten van Sarlat mag proeven.

Sluit je maaltijd af met een geitenkaasje van de regio, fromage du chevre van de fermiers du Rocamadour. De Fransen zijn trots op wat hun regio voortbrengt en zullen je de kaas fier presenteren.

Vergeet zeker niet om je hoofd om het hoekje te steken in een van de kunst, sieraden, potten ateliers. Sarlat is getalenteerd met vele kunstenaars. Een origineel souvenir voor thuis? Kies voor een handgemaakt sieraad bij een van de vele goudsmeden in Rue Tourny, Rue de l’Olivier of sla Rue de la Cuze in voor een schaal van keramiek.

UNESCO Werelderfgoedlijst

Een prachtplek om te bezoeken, Sarlat staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Om de streek van Périgord Nord verder te verkennen ligt aan het einde van Rue du Tourny een uitgebreide Office du Tourisme waar de madamoiselles je graag verder helpen. De Périgord is rijk aan unieke geschiedenis, waar ik je graag een volgende blog meer over vertel.

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality