Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Geniet optimaal van jouw volgende wijnproeverij

Iedereen die wel eens in Italië of Frankrijk is geweest weet dat daar over het algemeen veel wijnproeverijen gehouden worden. Afgelopen weekend heb ik mijn eerste wijnproeverij meegemaakt. Ik ben zelf wel een wijnfan, maar ik wist absoluut niet wat ik mij hier bij voor moest stellen. Is wijn proeven hetzelfde als gewoon wijn drinken? Ik kwam er al snel achter dat dat niet het geval was. Als je wijn op de juiste manier wilt proeven dan komt daar veel bij kijken. Om jou goed voorbereid de volgende wijnproeverij in te laten gaan, leg ik in dit blog de beginselen van het wijnproeven uit. Zo geniet jij de volgende keer nog meer van de verschillende wijnen.

Stap 1: Bekijk de wijn

Door goed naar een wijn te kijken, krijg je veel informatie over de leeftijd van de wijn. Een jonge witte wijn is vaak een beetje groen van kleur en naarmate deze ouder wordt krijgt hij een donkergele tot soms gouden kleur. Vaak is een jonge rode wijn paarsig van kleur en wordt deze wat lichter als hij ouder is. Een hele oude rode wijn krijgt vaak een wat donkerrode en bruine kleur. Door alleen de wijn te bekijken kun je nog niet veel zeggen over de daadwerkelijke smaak van de wijn. Wat je wel kunt ontdekken is of je een kleverige wijn in jouw hand hebt. Dit doe je door het glas wat te bewegen en het vervolgens tegen een wit papier aan te zetten. Als je te maken hebt met kleverige wijn dan kun je in de schaduw een traneneffect krijgen op het glas. Een kleverige wijn betekent dat er veel alcohol of suiker in zit. Pas wanneer je de wijn proeft weet je welke van die twee het is.

Kleverige wijn
Foto van Tobias Rademacher via Unsplash

Stap 2: Het ruiken van de heerlijke aroma’s

De tweede stap bij het proeven van wijn is het ruiken van de geur die de wijn afgeeft. Je begint met een stilstaand glas zodat je kunt bepalen of er bepaalde geuren aanwezig zijn. Om wat extra aroma’s los te maken is het de bedoeling dat je het glas rustig walst. Je houdt de onderkant van het glas vast en draait zachte cirkels. Zo komen er extra geuren vrij zodat het makkelijker is om de juiste geur van de wijn te ruiken.

wijnen op een vat
Foto van Rodrigo Abreu via Unsplash

Stap 3: Het proeven van de wijn

Voor veel mensen klinkt dit natuurlijk als de allerleukste stap van het wijnproeven. Maar ook hier komen weer extra stappen bij kijken. Het is namelijk belangrijk dat je het proeven van de wijn op de juiste manier doet omdat je anders de smaak verkeerd proeft. Je begint met een klein slokje dat je door heel jouw mond laat gaan. Tijdens dit ene kleine slokje kauw je een beetje op de wijn of je ademt wat lucht in. Hiermee activeer je jouw smaakpapillen wat beter. Krijg je een warm gevoel van deze wijn? Dan heb jij een wijn met een hoog alcoholpercentage in jouw mond. Als je een echte wijnproeverij doet dan is het de bedoeling dat je de wijn niet doorslikt maar uitspuugt. Als je het wilt doorslikken, mag dat natuurlijk ook, maar bereid je dan voor op een grote hoeveelheid wijn die je in korte tijd opdrinkt.

Proef de wijn tijdens een wijnproeverij
Foto van Zan via Unsplash

Stap 4: Hoe is de nasmaak

Wanneer je een wijn erg lang na het drinken nog kunt proeven dan weet je dat het een wijn van goede kwaliteit was. Een slechte wijn is qua smaak vaak al snel weg. Ook kun je beoordelen wat jouw echte mening van de wijn is. Sommige wijnen smaken heerlijk als je ze in jouw mond hebt maar ze kunnen een nare nasmaak hebben. Dit is het laatste onderdeel waar je op let tijdens het wijnproeven.

Stap 4 van de wijnproeverij, beoordeel de nasmaak
Foto van Vidar Nordli-Mathisen via Unsplash

Lijkt het jou leuk om een wijnproeverij in het buitenland te doen bij jouw accommodatie? Ontdek hier de verschillende vakantiebestemmingen die een wijnproeverij aanbieden. Met deze tips wordt deze wijnproeverij een groot succes!

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

9

Lodges en Provence

Familie Hernaus, 4 januari 2017

Goed onderhouden!

Mooie en verzorgde Lodge. Park is goed georganiseerd en wordt goed onderhouden. De lodge zelf is ruim en praktisch opgezet. Daarnaast is de staanplaats groot waardoor je niet bij de buren op schoot zit. Voor ons een prima locatie. Zwembad en restaurant zijn top. Verder is er veel te zien en te ondernemen in de directe omgeving zoals Grignan, Valreas, Fietsen, te veel om op te noemen.

Bezocht Lodges en Provence in september 2016 met partner.

Bestemming bekijken

Charme & Quality