Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Mijn favoriete Europese stad: Budapest

Zin in een stedentripje door Europa? Ga naar Budapest! Het is niet voor niets mijn favoriete Europese stad en ik zal je vertellen waarom. In februari 2015 had ik samen met een vriendin heel impulsief een paar dagen Budapest geboekt. We hoefden geen luxe, strand, Louis Vuitton, moderne gebouwen en westerse cultuur. We wilden wel wat uitdaging, iets nieuws en onbekends. Vooral ook niet te duur en te heftig, we waren allebei nog maar 17 jaar. Budapest bleek de perfecte keuze te zijn: vliegtickets voor een paar tientjes en overnachten in een appartement ter grootte van ons bed. Maar vooral, een prachtige stad met historie en genoeg te doen.

Even in het kort: onze reis naar Budapest

Wij hebben drie volledige dagen gehad om de stad te bezoeken en dit was perfect. Bij aankomst is er wel even een ‘cultuurshock’. Bijna alles in de stad is vrij primitief. Het ritje van het vliegveld naar het centrum hebben we vol interesse naar buiten gekeken. Het openbaar vervoer is verder goed geregeld in de stad. Er zijn vele metro- en buslijnen. Het is mogelijk een kaart voor 72 uur te kopen, waarmee je ook van en naar het vliegveld kunt reizen. Ook zijn er in de stad genoeg mogelijkheden voor overnachten, wij sliepen in een appartement vlakbij een metrostation, voor een lage prijs.

Buda en Pest

De Donau loopt door de stad heen en scheidt Buda van Pest, wat nu samen Budapest is. Toch is er nog een verschil tussen beide delen van de stad. Buda (westelijk van de Donau) kenmerkt zich door de hoogteverschillen en de rijkere mensen die hier wonen, waardoor dit deel ook een wat modernere en luxere uitstraling heeft. In tegenstelling tot het Pest-deel (oostelijk van de Donau), met het echt culturele en historische centrum en de bezienswaardigheden. Ook het bestuur van de stad zit hier gevestigd, met het parlementsgebouw, verschillende ministeries en het Heldenplein.

Budapest: meer dan standaard

Budapest staat vooral bekend om de kettingbrug en het parlementsgebouw. Maar er is veel meer. De Szent Istvan Bazilika is een kathedraal in Pest, waar je prachtige muurschilderingen kunt bekijken. Wat ik nog indrukwekkender vond, was de kathedraal beklimmen. Vanaf de kathedraal had je een prachtig uitzicht over de hele stad en de andere kant van de Donau. Vanaf Buda kun je hetzelfde doen. Beklim de Gellert, een berg in het zuiden van de stad. Het is geen enorme uitdaging, maar wel ontzettend mooi om te bewandelen. Het uitzicht bovenop is fenomenaal, over de hele stad, maar vooral over Pest. Bij het oversteken van de kettingbrug, kun je ook de Burchtwijk intreden, via een liftje of lopend. Ook vanaf hier heb je uitzicht over Pest, het parlementsgebouw en de kettingbrug. Hier zijn ook meer bezienswaardigheden, een botanische tuin en een stukje verder een vissersbastion.

Badhuis

Naast de standaard bezienswaardigheden, zijn er een aantal Hongaarse tradities die je niet mag missen. Een bezoek aan een badhuis moet bijvoorbeeld op je to do-lijstje staan! Wij zijn naar Szechenyi Furdo geweest, die met de metro te bereiken was, nabij het Heldenplein. We heb hier op een koude avond genoten van het warme water en de warme sfeer. Tussen de Hongaren die regelmatig even tot rust komen in het badhuis. Heerlijk!


Volgens mij is het gewoon tijd om zelf te gaan ervaren! Ik ben in elk geval heel enthousiast over Budapest en kan het iedereen aanraden!

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality