Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Drie boeken over Toscane

Charm Qualiteratuur: Toscaanse avonturen lezen!

Om een vakantie in Toscane te laten slagen mogen een aantal dingen niet ontbreken. Een smaakvolle Toscaanse wijn bijvoorbeeld, of wat dacht je van mooi weer? Om goed gezelschap maar niet te vergeten. Wij zijn van mening dat een interessant boek ook in dit rijtje thuishoort. Zie je het al voor je? Heerlijk onderuit op het terras van je vakantiehuis in Toscane en je verdiepen in deze prachtige Italiaanse regio.  Wist je dat er ontzettend veel mooie boeken over Toscane geschreven zijn? Van boeken over typische Toscaanse gerechten tot reisgidsen en romans. Geen idee waar te beginnen? Lees mee voor de top 3 boeken over Toscane.

Reisgids Toscane: Rough Guide Tuscany & Umbria (Engelstalig)

Natuurlijk mag een reisgids over Toscane niet ontbreken en gelukkig is er door de jaren heen heel wat over deze regio geschreven. De Rough Guide onderscheidt zich hierin en wordt door sommigen zelfs bestempeld als completer en beter dan de Lonely Planet. De Rough Guide Tuscany & Umbria beschrijft deze twee regio’s zeer nauwkeurig: van de grote musea van Florence en Siena tot aan de kleine rustieke plattelandsdorpen. Ook de veelzijdige Toscaanse natuur wordt niet vergeten, zoals de stranden, bossen, bergen en met wijngaarden beklede heuvels.

Verder lees je in de Rough Guide over hotels en restaurants voor ieders budget en wordt er veel achtergrondinformatie gegeven. Denk hierbij aan geschiedenis, folklore, kunst, architectuur en festivals. Natuurlijk zou de ultieme reisgids niets zijn zonder de nodige kleurrijke illustraties en plattegronden. Ook die vind je in de Rough Guide Tuscany & Umbria.

Culinair Toscane: Twaalf – Tessa Kiros

Auteur Tessa Kiros is zelf van Finse, Griekse en Cypriotische afkomst en woonde in Engeland en Zuid-Afrika. Samen met haar Italiaanse man woont ze inmiddels al weer jaren in Toscane en was ze zo gecharmeerd van de Toscaanse keuken dat ze besloot het boek ‘Twaalf’ te schrijven. De naam van het boek is afgeleid van de twaalf maanden in een jaar: de recepten in het boek zijn namelijk ingedeeld per maand, zodat er altijd met de meeste verse ingrediënten van een seizoen gekookt wordt. Wanneer we dit boek als kookboek zouden bestempelen, zouden we het tekort doen want Twaalf is veel meer dan dat. Het boek begint met een toelichting over de Toscaanse keuken en wijnen.

Elke maand in dit boek wordt ingeleid met een karakteristieke beschrijving van de seizoensveranderingen in de natuur en wat er op dat moment aan verse producten verkrijgbaar is. Er wordt gebruik gemaakt van prachtige kleuren- en zwart-witfoto’s en kleine tekeningen en de recepten zelf zijn niet moeilijk te bereiden. Wellicht is het in Nederland lastig om aan bepaalde ingrediënten te komen (denk aan scharrelkwartels, witte truffels en distelstengels), maar wanneer je op vakantie bent in Toscane en je eens lekker zelf wilt kokkerellen dan moet het geen probleem zijn om aan deze bijzondere producten te komen.

Literair Toscane: De geboorte van Venus – Sarah Dunant

Dat Toscane ook tot de verbeelding van veel fictie schrijvers spreekt, blijkt wel uit het ruime aanbod van romans, thrillers en andere fictieve boeken over Toscane. Het is natuurlijke het ideale decor voor romance, misdaad en mystiek. De Geboorte van Venus (afgeleid van het beroemde gelijknamige schilderij van Botticelli) is hier een mooi voorbeeld van. Het boek neemt je mee terug in de tijd, naar Florence in het jaar 1528. Het is de tijd van de Medici, overdadige luxe en verblindende kunst. Hoofdpersonage is het jonge Florentijnse meisje Alessandra Cecchi, die zich aangetrokken voelt tot de schilder die in opdracht van Alessandra’s vader de kapelmuren zal schilderen.

Het boek beschrijft het dagelijkse leven van Alessandra en is in de eerste persoon geschreven, als zijnde een memoire van Alessandra op latere leeftijd. Tijdens het lezen kom je erachter dat Alessandra een grote passie voor schilderen ontwikkelt, maar dat dit niet de goedkeuring van haar familie heeft. Haar moeder probeert haar te vormen tot een vrouw die een succesvolle en machtige man zal aantrekken. Kortom, ze wordt constant heen en weer geslingerd tussen haar gevoelens en verstand. Deze eerste historische roman van Britse schrijfster Sara Dunant is sterk opgebouwd, beschrijft raak de ontwikkeling die Alessandra doormaakt en valt op door de uitstekende, kleurrijke beschrijving van het sociale en politieke klimaat in Florence ten tijde van boeteprediker Savonarola.

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Charme & Quality