Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Dashcam in de auto niet alleen leuk voor vakantiekiekjes

Denk jij erover om een dashcam te installeren in je auto? Met zo’n camera maak je opnames tijdens het rijden. Leuk om later de beelden terug te kijken als je bijvoorbeeld door het prachtige landschap van Toscane hebt gereden, maar zo’n dashcam heeft nog meer voordelen, denk aan de bewijslast voor de verzekering van je auto en aan de gevolgen voor je autoverzekering. Als je in het buitenland een ongeval krijgt met de auto wat niet jouw schuld is, is het handig om bewijs te hebben van jouw onrecht.

Dashcam - weg in Italie

Voorkom boetes onderweg

Als je gaat rijden, begint de dashcam meteen met opnemen. Veel dashcams hebben GPS, waardoor niet alleen de opnames maar ook de locatie en snelheid worden opgeslagen. Zo kan de GPS je waarschuwen voor flitscamera’s onderweg in het buitenland. Een dashcam met een goede beeldkwaliteit laat duidelijk zien wat er onderweg gebeurt. Als je thuis bent van vakantie staat er vaak een boete te wachten thuis van een flitser in het buitenland. Met de dashcam zou je dit kunnen uitsluiten.

Onrecht bewijzen bij ongeval

Een dashcam heeft als grootste voordeel dat je bewijslast op beeld hebt bij een ongeluk. Wanneer je een autoverzekering afsluit ga je er niet van uit dat je een ongeval krijgt, maar als het wel gebeurt sta je dankzij de beelden juridisch sterk. De dashcam heeft een G-sensor die ervoor zorgt dat de beelden niet overschrijven nadat ze de klap van een ongeluk hebben gedetecteerd. Je kunt er dus zeker van zijn dat het beeldmateriaal voor de verzekeraar is opgeslagen. Een andere mooie bijkomstigheid van een dashcam is dat je de beelden van een landschap waar je tijdens een vakantie doorheen bent gereden, weer terug kunt kijken.

Regelgeving

Dashcams heb je tegenwoordig steeds meer en de regelgeving is nog aan verandering onderhevig. Het zou in de toekomst bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat de politie bevoegd is om de beelden van jouw dashcam op te vragen. Als jij betrokken bent bij een ongeval en schuldig bent, kan het bewijs dat je met jouw camera hebt geleverd tegen jou werken. Zoek daarom uit wat de regelgeving is als je met een dashcam achter je ruit op vakantie gaat. In sommige Europese landen zoals Oostenrijk en Luxemburg zijn dashcams namelijk verboden. De autoriteiten zullen wellicht niet het verschil maken tussen mooie vakantie filmpjes schieten en andere auto’s filmen.

Dashcam - vakantie Spanje

Foto: Jose Rago via Unsplash

Privacywet

In andere landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje worden dashcams afgeraden. In Nederland is het gebruik van de dashcam niet verboden zolang de bestuurder voldoende zicht heeft op de weg. Het filmen op de openbare weg is wel verbonden met een aantal regels. Zo mag iemand die in overtreding is niet herkenbaar zijn en een nummerbord dat op beeld is te herkennen kan in verband met de privacywet problemen opleveren.

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

8

Demeures du Ventoux

Familie van Dijk, 4 januari 2017

Wat een topvakantie!

Een net, rustig en mooi park. Tips in de omgeving zijn Mont Ventoux, Sault en Bedoin.

Bezocht Demeures du Ventoux in augustus 2016 met partner.

Bestemming bekijken

Charme & Quality