Deze website maakt gebruik van cookies. Deze gegevens worden gebruikt om de website zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en interesses van onze bezoekers. Lees hier meer over in onze privacy statement.

Akkoord
Onderdeel van Blogs4TravelAlle blogs

Port: wanneer smaakt dit bekende drankje uit Portugal het best?

Wie Portugal zegt, zegt Port. Port is misschien wel het bekendste exportproduct van Portugal. Tijdens mijn rondreis door Portugal afgelopen zomer, mocht Port proeven dan ook niet ontbreken aan mijn vakantie! Maar voor welke gelegenheid is dit drankje nu eigenlijk geschikt?

Port als uitgaansdrankje

De middelbare school is een periode van uitproberen. Het proeven van verschillende soorten drank hoorde daar voor mij bij. Zo ook het proeven van Port. Als onwetende middelbare scholier had ik natuurlijk geen idee welke drank wel of niet geschikt is om voor het uitgaan te drinken. Mijn eerste ervaring met Port was dan ook niet bepaald positief… Dit smaakte toch heel wat sterker en anders dan de zoete witte wijn waar ik aan gewend was! De conclusie die mijn vriendinnen en ik trokken was: nooit meer aan de Port.

Port proeven Porto Taylor's Port

Port door gerechten

Deze conclusie bleek al snel achterhaald. Eenmaal verhuisd naar Utrecht en wat jaartjes ouder en wijzer maakte ik op een andere manier kennis met Port: verwerkt in de saus bij het avondeten. Een van mijn huisgenoten kookt niet vaak, maar als hij kookt dan kiest hij voor dit overheerlijke gerecht met Portsaus. Pappardelle met kogelbiefstuk en een saus van Pancetta, Port en Mascarpone, een waar genot.

Elk hapje van dit gerecht is een feest en als mijn huisgenoot het maakt, is het dubbel genieten. Het hele huis zit al enthousiast aan tafel te wachten tot mijn huisgenoot dit gerecht serveert. En o, wat baal je als je deze avond niet thuis bent… Het is alsof je uiteten bent in je eigen huis. Natuurlijk drinken we er altijd een glaasje Port bij. En ja voor deze gelegenheid is dit drankje wél geschikt.

Port proeven in Porto

Maar de allerbeste gelegenheid om Port te drinken is toch echt in Portugal zelf. In Porto stikt het van de portproeverijen. Na mijn veel positievere ervaring met Port, vond ik het tijd om wat meer te weten te komen over de lokale manier van drinken. De eerste avond in ons hostel begon al meteen goed met een kroegentocht. Al in het hostel vloeiden de shotjes Port rijkelijk over de tafel en er werden zelfs drankspelletjes met dit drankje gedaan. Dit zijn wij Nederlanders toch anders gewend met onze meters bier… Het drankje lijkt dus toch geschikt als uitgaansdrankje!

Porto wine factory Port proeven

Als je dit drankje echt wilt leren kennen, moet je naar één van de portkelders in Porto. Je steekt de brug over naar Vila Nova de Gaia en krijgt op straat direct allemaal folders over rondleidingen en wijnkelders waar je Port kunt proeven. Het fijne is dat deze rondleidingen maar enkele euro’s kosten en in sommige kelders zelfs gratis zijn! En dit is inclusief het proeven van een paar soorten Port. Een tip is om iets verder naar boven door te lopen: de kelders hier worden minder vaak bezocht en dit betekent meer Port proeven!

Wil jij ook eens Port proeven in Portugal? Kijk dan eens naar onze bestemmingen in Portugal!

Hou jij ook zo van luxe vakantiebestemmingen?

Blogger worden »

« Terug naar overzicht

Pagina delen

10

Clube Pinhal da Foz

Familie Reekers, 3 januari 2017

Goede sfeer!

Goede sfeer, hartelijke mensen bij de receptie. Iedere dag wordt er schoongemaakt, bed opgemaakt, schone handdoeken. Het leukst vonden wij de niet toeristische ligging, gewoon in een woonwijk tussen de portugezen. Mooie boulevard op 5 minuten lopen. Mooie dorpjes in de buurt. Goed eten in t restaurantje op t vakantiepark (bij de vrouw van de eigenaar). Tips in de omgeving zijn; het dorpje Esposende is gezellig, ook een mooie boulevard. Porto natuurlijk, op 30 km, prachtig! Ponte de Lima. Braga.

Bezocht Clube Pinhal da Foz in september 2016 met partner.

Bestemming bekijken

Charme & Quality